راهبندهای ترافیکی اهرمهایی مکانیکی با امکان باز و بسته شدن هستند که در ورودی پارکینگها و اماکن عمومی قرار می گیرند و به عنوان مانعی برای ورود و خروج استفاده می شوند. عملاً برای حفاظت پارکینگ از ابزارهای مشابهی مانند جک، زنجیر، آنتن برد و سیستم حفاظتی مانند راهبند استفاده میشود. راهبندها در بخش ورودی و خروجی پارکینگ قرار میگیرند و نوعی محدودیت در تردد خودروها ایجاد میکنند. این ابزار های مهم حفاظتی میتوانند در جایگاههای مختلفی مانند هتلها، فروشگاهها، پارکینگها و حتی بزرگراهها و ایستگاههای بازرسی پلیس و… از ورود های غیرمجاز جلوگیری کنند. راهبندها برای مکانهای مختلف با عرض و متراژ مختلف طراحی و ساخته میشوند. برای آشنایی بیشتر با انواع راهبندهای ترافیکی تا اینهای این مقاله همراه ایمن پاد سپهر باشید.
کاربردهای راهبندهای ترافیکی
راهبندهای ترافیکی مانعی برای مدیریت ورود و خروج ماشینها و افراد است که توسط نگهبانی هدایت میشود. این ابزار کاربردی یکی از ضروریات پارکینگهای امروزی برای کنترل ورود و خروج و تحت نظر داشتن ترددها است. وجود چنین ابزاری برای مدیریت ترافیک در عصر جدید کاملاً ضروری است. در شرایطی که عبور و مرور خودروها در مکانهای عمومی بهشدت افزایش پیدا کرده هماهنگی این حجم از بار ترافیکی توسط نگهبان بسیار دشوار است.
راهبند همانطور که از نامش برمیآید وسیلهای برای بستن مسیر و باز شدن در صورت صدور اجازه از سمت نگهبان و هدایتکننده راهبند است. راهبند ها معمولاً در ورودی دانشگاهها، بیمارستانها، ادارات و سایر اماکن دولتی مشاهده میشود. به کمک این سیستم حفاظتی تکتک رفتوآمدها بهطور دقیق وارسی می شود. در ضمن در صورت مشاهده هر گونه مورد مشکوک نگهبان می تواند از باز کردن مسیر توسط راهبند ممانعت کند.
با این توصیف راهبندهای ترافیکی مزیت بزرگی برای کنترل دقیق مسیرهای ورودی و خروجی و ایجاد مانع امنیتی دارند. تا چندین سال گذشته راهبندها تنها نمونه های خارجی داشتند و در ایران تولید نمی شدند. اما پس از مدتی طراحان و مهندسان ایرانی با ارائه نقشه های تولید نمونه های ایرانی را روانه بازار کردند.
انواع راهبندهای ترافیکی
راهبندها در دو نوع دستی و اتوماتیک برای کاربرد در مکانهای مختلف طراحی شده اند. راهبندهای ترافیکی دستی اغلب در دو نمونه آکاردئونی و ستونی (بولارد) مشاهده می شوند. در انواع اتوماتیک با سه نمونه راهبند بازویی یا اهرمی- راهبند ضد انتحاری امنیتی – راهبند افراد یا گیت کنترل تردد روبه رو هستیم که هر کدام انواع و ویژگی های اختصاصی دارند.
راهبندهای ترافیکی اتوماتیک
راهبندهای ترافیکی تجهیزاتی هستند که در آن یک مانع افقی به پایه ای با ارتفاع مشخص متصل است و به صورت کنترل از راه دور باز و بسته می شود. این ابزارهای حفاظتی در مکانهای مختلفی مانند پارکینگهای عمومی، مسیرهای ورودی ادارات، ایستگاه راه آهن و فرودگاه، مراکز عمرانی شهری، مراکز خرید و مجتمع های بزرگ تجاری و… استفاده می شود.
راهبندهای ترافیکی اتوماتیک به دو دسته کلی راهبند افقی و راهبند عمودی تقسیم بندی می شود. از طرف دیگر بسته به نوع موتور و سیستم داخلی انواع مختلفی دارند. راهبند خودکار با اندازه های طولی متفاوت و به ارتفاع یک متر طراحی و تولید می شود. همانطور که پیش از این هم کارکرد آن را توصیف کردیم، این ابزار امنیتی در مسیر عبور و مرور خودروها به اماکن عمومی قرار گرفته و مسیر را مسدود و محدود می کند.
بازوهای حرکتی یا اهرم راهبند به گونه ای طراحی شده اند که اجسام را شناسایی کرده و هنگام نزدیک شدن به جسم به طور اتومات بالا می رود. بازه زمانی بالا رفتن اهرم با توجه به تراکم وسایل نقلیه و قابلیت های سیستم قابل تغییر است. اما به طور معمول زمانی در حدود ۱ تا ۶ ثانیه باز می ماند. راهبندهای ترافیکی سرعت بالا، برای کنترل ورود و خروج ماشینهای سنگین راهکار بسیار خوبی است.
راهبندهای اتوماتیک اغلب به گونه ای طراحی می شوند که با دستگاه هایی مانند دوربین ثبت پلاک، دستگاه کارت خوان، دکمه پوش باتن، دستگاه ریموت کنترل و سایر ابزارهای کنترل تردد هماهنگی داشته و امکان نصب آنها کنار راهبند وجود دارد. راهبندهای ترافیکی اتوماتیک علاوه بر پارکینگها می تواند در خیابانها و بزرگراهها برای مسدود کردن ترافیک در ساعات مشخصی از روز استفاده شود.
راهبندهای ترافیکی از لحاظ عملکرد و نحوه باز و بسته شدن به دو مدل مکانیکی و هیدرولیکی تقسیم بندی می شوند. راهبند هیدرولیکی به وسیله سیستم هیدروپمپ(پمپ روغن) و شیرهای هوا حرکت می کند. در حالی که نوع مکانیکی به وسیله چرخ دنده باز و بسته می شود. مهم ترین مزیت راهبند هیدرولیکی فراهم کردن امکان تردد نامحدود است. از سوی دیگر به دلیل دخالت نداشتن چرخ دنده در موتور آن، در صورت برخورد میله راهبند با خودرو یا هر مانع دیگر حداقل میزان خسارت ایجاد می شود.
راهبند اتوماتیک زنجیری نمونه دیگری از این موانع حفاظتی است که برای مکانهایی که امکان بالا رفتن تیرک راهبند در آنها وجود ندارد استفاده می شود. این مدل اغلب برای مسدود کردن کامل فضای ورودی و برای متراژهای ورودی بین ۶ تا ۱۶ متر کاربرد دارد. در حالی که راهبندهای اهرمی برای پارکینگها با عرضهای کمتر ۳ متر تا ۶ متر و بالاتر قابل طراحی است.
راهبندهای ترافیکی اتوماتیک به کمک جریان برق حرکت می کنند و سرعت باز و بسته شدن آنها را می توان بنا به شرایط تغییر داد. اما این سوال مطرح می شود که در مواقع قطعی برق راهبند چگونه کار می کند؟ در پاسخ باید گفت که برای این سیستم مهم امنیتی هم برق اضطراری در نظر گرفته شده است. در حقیقت موتوری داخل راهبند تعبیه شده که دارای باتری و سیستم UPS است. از این رو در مواقع قطع برق تا چند ساعت راهبند به کمک آن حرکت می کند.
در ضمن در کنار ریموت کنترل، دکمه اضطراری در اتاق نگهبانی وجود دارد که در مواقع لزوم می توان راهبند را به کمک آن بالا و پایین آورد.
راهبندهای ترافیکی دستی
راهبندهای ترافیکی دستی همانند راهبند اتوماتیک با هدف ایجاد محدودیت تردد یا عبور وسایل نقلیه در مکانهایی مانند فرودگاه، بیمارستانها، ادارات، کارخانه ها، پارکینگها و سایر اماکن عمومی کاربرد دارد. راهبندهای دستی به انواع مختلف تشریفاتی، فرودگاهی، آکاردئونی دسته بندی می شوند.
راهبند آکاردئونی: این راهبندهای ترافیکی که تحت عنوان راهبند چرخ دار هم شناخته می شوند، ساختاری شبیه آکاردئون دارند. مهم ترین ویژگی و مزیت این راهبندها قابلیت جابجایی است که در مقایسه با سایر راهبندها کاربردهای بیشتری ایجاد می کند. جالب است بدانید این نوع از راهبند قابلیت پوشش دهی و تغییر سایز تا ۳۰ متر را دارد. در ضمن در مواقع لازم می توان کاملا آن را جمع کرده و یا به مکان دیگری انتقال داد. برای جاگذاری و نصب این راهبندها نیازی به ریل گذاری نیست و به راحتی به صورت دستی جابجا می شوند. مزیت بزرگ دیگر کاربرد این راهبند عدم نیاز به برق است. بنابراین در هنگام قطعی برق هیچ اختلالی در عبور و مرور ایجاد نمی شود.
بعضی از نمونه های راهبند دستی که در هتل ها و فرودگاهها استفاده می شود بیشتر جنبه تزئینی و نمایشی و حالت تشریفاتی دارد. در نمونه فرودگاهی برای بستن مسیرهای اختصاصی از راهبندهای استیل با تسمه اتصال قابل تنظیم فنری استفاده می شود که تسمه ها همیشه در حالت صاف قرار می گیرند.
راهبند ستونی یا بولارد نمونه دیگری از راهبندهای ترافیکی دستی است که برای ایمنی بخشی مسیر رفت و آمد عابر پیاده یا جلوگیری از عبور وسایل نقلیه استفاده می شود. راهبندهای ستونی که در داخل زمین قرار گرفته و نصب می شود، در دو مدل اتوماتیک و دستی تولید می شوند. این سبک راهبند اغلب برای مکانهایی که علاوه بر تامین ایمنی زیبایی بصری اهمیت دارد استفاده می شود.
نتیجه گیری
اگر بخواهیم نظریه کلی درباره قابلیت راهبندها بدهیم، راهبندهای ترافیکی دستی و اتوماتیک هر کدام مزایای خود را دارند. اما مسلما مدلهای اتوماتیک در کنترل عبور و مرور برای پارکینگهای پرتردد، دقیق تر عمل می کنند. ضمنا کاربرد راهبندهای اتوماتیک با امکان اتصال به کارت خوان و پلاک خوان در پارکینگهای عمومی، برای محاسبه سریع هزینه ها و هدایت خودروها در کوتاهترین زمان ممکن راهکار بسیار خوبی است. راهبندهای ستونی هم برای محدوده های حفاظتی امنیتی با کنترل شدید کارایی بیشتری دارند.