انواع جک درب اتوماتیک در واقع جزء لوازم جانبی درب اتوماتیک محسوب میشوند که با استفاده از انرژی الکتریکی درب را باز و بسته می کنند. در حال حاضر استفاده از درب های اتوماتیک به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است. در ادارات، اماکن تجاری، مجتمع های مسکونی، مراکز درمانی و بسیاری از اماکن از درب های اتوماتیک استفاده می شود. فرآیند باز و بسته شدن این درب ها با کمک جک های الکتریکی صورت می گیرد. برای این کار از انواع جک درب اتوماتیک با مشخصات و ویژگیهای مختلف استفاده می شود. از جک های درب بازویی گرفته تا جک های ریلی و نیز جک های الکترومکانیکی و الکترو هیدرولیکی از جمله پرکاربردترین انواع جک درب اتوماتیک به شمار می روند. این جک ها با توجه به نوع درب، وزن درب و تعداد دفعات باز و بسته شدن درب اتوماتیک انتخاب می شوند.
جک های درب اتوماتیک غالبا با ریموت کنترل کار می کنند. با استفاده از ریموت کنترل درب برقی، باز و بسته کردن درب از راه دور به راحتی امکان پذیر است. همچنین برخی از انواع جک درب اتوماتیک مجهز به تایمر هستند، به طوری که می توانند در یک زمان مشخص درب را ببندند. تنظیمات مربوط به نحوه عملکرد جک درب اتوماتیک، میزان سرعت و میزان زاویه باز و بسته شدن درب در هنگام نصب جک انجام می شود. با اعمال تنظیمات لازم در مرکز کنترل جک درب اتوماتیک این متغیر ها تعیین شده و چگونگی عملکرد جک مشخص می شود.
انواع جک درب اتوماتیک
جک های درب اتوماتیک به دلیل کاربرد های متنوع در مدل های مختلف تولید می شوند. تقسیم بندی این سیستم ها معمولاً بر اساس مدل و نحوه عملکرد آنها صورت می گیرد. به طور کلی رایج ترین انواع جک درب اتوماتیک را می توانیم به این صورت دسته بندی کنیم:
- جک درب ریلی
- جک درب بازویی
- جک درب الکترومکانیکی
- جک درب هیدرولیکی
جک درب ریلی
جک ریلی یکی از انواع جک درب اتوماتیک است که به منظور باز و بسته شدن درب به صورت ریلی کاربرد دارد. برای نصب این جک لازم است که دیواره های کنار درب از فضای مناسب برخوردار باشند تا باز و بسته شدن درب به راحتی انجام شود. از آنجایی که جک های ریلی غالبا برای باز و بسته کردن درهای کشویی مورد استفاده قرار می گیرند، گزینه های مناسبی برای فضاهای محدود هستند.
جک درب بازویی
جک درب بازویی از جمله پرطرفدارترین جک ها در میان انواع جک درب اتوماتیک به شمار می رود. این نوع از جک ها معمولاً در درب حیاط و پارکینگ مورد استفاده هستند. جک های درب بازویی ممکن است یک لنگه یا دولنگه باشند.
انواع جک درب بازویی را می توانیم به دو دسته جک های بازو کوتاه و بازو بلند تقسیم کنیم. از جک های بازو کوتاه برای درب هایی با ارتفاع ۱۸۰ سانتیمتر و کمتر استفاده می شود. همچنین این جک ها مناسب درب هایی با لنگه هایی با وزن کمتر از ۴۰۰ کیلوگرم هستند. استفاده از جک های بازو کوتاه برای باز و بسته کردن درب های بلند تر و سنگین تر از این مقادیر موجب آسیب به جک می شود.
جک های بازو بلند می توانند درب هایی با ارتفاع ۳ متر و کمتر را به راحتی باز و بسته کنند. قدرت تحمل وزن این جک ها بیشتر از انواع جک بازو کوتاه است. جک های بازو بلند می توانند درب هایی با لنگه های ۴۵۰ کیلوگرمی را جابجا کنند.
جک درب الکترومکانیکی
جک های درب الکترومکانیکی با ترکیبی از انرژی های الکتریکی و مکانیکی کار می کنند. در این جک ها، سیستم گیربکس مکانیکی حرکت چرخشی را به حرکت خطی تبدیل کرده و درب را باز و بسته می کند. به دلیل استفاده از گیربکس و چرخ دنده در جک های درب الکترومکانیکی به این سیستم ها، جک های گیربکس دار یا چرخ دنده ای هم می گویند.
انواع جک الکترومکانیکی از نظر ولتاژ مصرفی به دو گروه جک های ۲۴ ولتی و ۲۲۰ ولتی تقسیم می شوند. جک های الکترومکانیکی ۲۴ ولتی در هنگام قطع برق با استفاده از ذخیره شارژ باتری سیستم خود کار می کنند. جک های الکترو مکانیکی ۲۲۰ ولتی در چنین شرایطی با کمک سیستم UPS درب را باز و بسته می کنند.
به طور معمول از جک های درب الکترو مکانیکی بیشتر در مجتمع های مسکونی و اداری با تعداد واحدهای کمتر از ۵۰ عدد استفاده می شود. به دلیل احتمال فرسودگی گیربکس و چرخ دنده، این جک ها برای درب هایی با تردد بسیار زیاد مناسب نیستند. با این حال جک های الکترومکانیک همچنان از محبوبیت برخوردارند. این جک ها می توانند در شرایط مختلف مورد استفاده قرار بگیرند، به راحتی تنظیم می شوند و قادرند امنیت اماکن را به خوبی تامین کنند. سهولت نگهداری و نیاز اندک به تعمیر از دیگر مزایای جک درب اتوماتیک الکترومکانیکی به شمار می رود.
جک درب هیدرولیکی
جک های هیدرولیکی نسبت به جک های الکترومکانیکی محبوب تر و پر کاربردترند. این سیستم ها در مقایسه با جک های الکترومکانیکی بسیار مقاوم هستند و طول عمر بالایی دارند. در جک های الکترو هیدرولیکی، فشار روغن موجب باز و بسته شدن درب می شود. با استفاده از این جک ها درب به طور کامل بسته شده و امنیت اماکن به خوبی تامین می شود.
جک های هیدرولیکی به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار می توانند به مدت طولانی و بدون مشکل کار کنند. از این رو از این جک ها در اماکن پرتردد استفاده می شود. همچنین به دلیل اینکه جک های درب هیدرولیکی از قابلیت بالایی برای تحمل وزن زیاد لنگه های درب برخوردارند، برای درب های سنگین بسیار مناسب هستند. این جک ها می توانند به خوبی کیفیت عملکرد خود را در هوای سرد حفظ کنند، به همین دلیل در نقاط سردسیر مورد استفاده قرار می گیرند.
در کنار مزایای انواع جک درب هیدرولیک باید به معایب این سیستم ها نیز اشاره کنیم. بسیاری از افراد قیمت بالای جک های هیدرولیکی را به عنوان مهمترین نقطه ضعف این جک ها می شناسند.
تنظیم جک درب اتوماتیک
یکی از عوامل موثر بر عملکرد مناسب انواع جک درب اتوماتیک، تنظیم صحیح و اصولی این سیستم هاست. این کار به افزایش کارایی درب های اتوماتیک و طول عمر آنها کمک می کند. روش تنظیم جک درب اتوماتیک به نوع جک و مشخصات آن بستگی دارد. برای نمونه جک های درب اتوماتیک را از نظر قدرت تحمل وزن نمره بندی می کنند. لازم است که در تنظیم این سیستم ها به نمره آنها توجه شود.
انواع جک درب اتوماتیک ممکن است از نوع جک های دو سرعته یا سرعته باشند. تنظیم جک دو سرعته با استفاده از پیچ های تنظیم انجام می شود. این جک دو پیچ دارد که با پیچ گوشتی می توان موقعیت آنها را تغییر داده و به این ترتیب میزان سرعت جک و توقف کوتاه مدت درب را تنظیم نمود. در جک های سه سرعته سه پیچ تنظیم وجود دارد که به منظور تنظیم سرعت، توقف کوتاه درب و فشار پشت درب مورد استفاده قرار می گیرند.
بیشتر بخوانید: ۵ دلیل اصلی باز نشدن درب اتوماتیک
راهنمای خرید جک درب اتوماتیک
انتخاب و خرید جک درب اتوماتیک مناسب، اولین قدم برای اطمینان از عملکرد بهینه این سیستم است. برای این منظور لازم است که به چند نکته توجه شود. در ابتدا آشنایی با انواع جک درب اتوماتیک و شناخت ویژگی های آن ها لازم است. همانطور که گفته شد جک های درب اتوماتیک در مدل های مختلف تولید می شوند و مکانیزم های متفاوتی دارند.
در ادامه باید به مشخصاتی نظیر قدرت موتور جک، جنس قطعات، ابعاد و توان جک درب توجه شود. برای درب های سنگین لازم است که از جک هایی با موتور قدرتمند استفاده شود. ضمن اینکه جک های درب اتوماتیک باید توان تحمل وزن بالای درب ها را در طولانی مدت داشته باشند. همچنین لازم است که انواع جک درب اتوماتیک با توجه به ابعاد درب انتخاب شوند. توجه به میزان صدای باز و بسته شدن درب، تامین امنیت به شکل مناسب و میزان آنتن دهی جک های درب اتوماتیک از دیگر نکاتی هستند که توجه به آن ها ضروری است.
قیمت جک های درب اتوماتیک
در خرید انواع جک درب اتوماتیک، قیمت از جمله فاکتورهای مهمی است که همواره مورد توجه قرار دارد. طبیعتا هر خریداری دوست دارد این سیستم را با قیمت مناسب و کیفیت قابل قبول تهیه کند.
قیمت جک درب اتوماتیک با توجه به عوامل مختلف تعیین می شود. برای نمونه نوع و مدل جک تاثیر زیادی بر قیمت این سیستم دارد. در این مورد می توانیم جک های هیدرولیکی را با جک های الکترومکانیکی مقایسه کنیم. با اینکه این جک ها در ظاهر شباهت زیادی به یکدیگر دارند ولی جک های هیدرولیکی به مراتب گران تر از جک های الکترومکانیکی هستند. به همین ترتیب قیمت جک های بازویی و ریلی یا بازو کوتاه و بازو بلند با یکدیگر تفاوت دارد.
اگر بخواهیم به دیگر عوامل موثر بر قیمت جک درب اتوماتیک بپردازیم، می توانیم به برند جک اشاره کنیم. انواع جک درب اتوماتیک موجود در بازار به وسیله تولیدکنندگان مختلف عرضه می شوند. این جک ها ممکن است ایرانی یا خارجی باشند. به همین دلیل تنوع قیمت زیادی در بین آن ها دیده می شود.
سخن پایانی
در نهایت باید به مشخصات جک های درب اتوماتیک بپردازیم که به عنوان عاملی مهم و تاثیرگذار در بحث قیمت این سیستم ها مطرح است. انواع جک درب اتوماتیک می توانند از نظر قدرت تحمل وزن لنگه های درب متنوع باشند. همچنین ممکن است اجزا و قطعات به کار رفته در ساخت این سیستم ها از نظر جنس و کیفیت متفاوت باشد. وجود این تفاوت ها نیز از جمله عوامل تنوع قیمت جک های درب اتوماتیک به شمار می رود.