در این مطلب به شما در مورد معنای ترافیک می گوییم و شما را از اهمیت و چگونگی کنترل ترافیک آگاه می کنیم. همچنین وسایل کنترل ترافیک و تجهیزات کنترل ترافیک را در جهت درک راحت تر بازگو می کنیم. تا انتهای این مقاله همراه ایمن پاد سپهر باشید.

کنترل ترافیک چیست و چرا اهمیت دارد؟

می توان گفت سیستم حمل و نقل در واقع شامل سه عنصر اساسی است؛ انسان، وسیله نقلیه و محیطی که دو عنصر دیگر در آن قرار می گیرند. کنترل ترافیک نیز به معنای مدیریت کردن رفتاری است که شهروندان، اعم از رانندگان و پیاده ها و یا حتی دوچرخه سوارها و یا موتورسوارها از خود نشان می دهند.
اگر نگاهی کلی به آماری داشته باشیم که از تصادفات و مجروحین و مصدومین آنها ارائه می شود، می توانیم به راحتی اهمیت کنترل ترافیک و وسایل و تجهیزات مربوط به آن را درک کنیم. به عبارتی حتی می توان ادعا کرد که استفاده از وسایل کنترل ترافیک و تجهیزات ایمنی و آشنایی با آنها از جمله حقوق شهروندی هر فرد در جامعه است.
برای اینکه بتوان ترافیک جاری در جاده و یا خیابان های شهرهای بزرگ و کوچک را کنترل و مدیریت کرد، باید حتما از انواع تجهیزات و وسایل کنترل ترافیک استفاده کرد. این تجهیزات و وسایل شاخص های دیداری ضروری را در معرض دید رانندگان گذاشته، ایشان را هدایت می کنند. به این ترتیب مانع بروز هرج و مرج شده و سطح ایمنی را هم برای رانندگان و هم عابرین افزایش می دهند.

وسایل کنترل ترافیک شامل چه تجهیزاتی هستند

به طور کلی می توان انواع وسایل کنترل ترافیک را به سه دسته اصلی تقسیم کرد. که در ادامه بیشتر به آن‌ها می‌پردازیم.

دسته‌ اول

دسته اول شامل علائم ترافیکی عمودی می شوند. تابلو بخش اعظمی از این دسته هستند. معمولا با استفاده از این علائم می توان اطلاعات لازم را به رانندگان منتقل کرد. در نتیجه ترافیک به صورت ایمن مدیریت شده و مانع بروز انواع تصادفات می شود.همین دسته اول از وسایل کنترل ترافیک دارای سه زیرمجموعه تابلوهای نظامی، اخباری و اخطاری است. نکته مهم در مورد این تابلوها مجزا بودن رنگ های آنهاست. در واقع هر رنگ مفهوم خاصی را به رانندگان منتقل می کند. تابلوهایی که به رنگ قرمز باشند، دارای قدرت منع کنندگی فوق العاده ای هستند. تابلوهای زرد رنگ معمولا برای هشدار به کار می روند و تابلوهای سبز رنگ هم حرکات مجاز و مسیر مناسب را نشان می دهند. تابلوهای آبی رنگ راهنمای مسیر و بیان کننده علائم اخباری می باشند. در نهایت تابلوهای نارنجی رنگ هستند که از آنها برای هدایت رانندگان به سوی مراکز آموزشی یا اداری و یا مراکز خدماتی استفاده می کنند.

دسته دوم

دسته دوم از تجهیزات کنترل ترافیک شامل علائم افقی می شوند. این علائم را معمولا به صورت خط کشی یا علائم هشدار و دقت در کف خیابان مشاهده می کنیم.

دسته سوم

در نهایت دسته سوم وسایل کنترل ترافیک شامل علائم الکترونیکی می شوند. این علائم که شامل انواع سنسورها و یا چراغ های راهنمایی رانندگی می شوند، علاوه بر کنترل ترافیک، حجم آن را نیز کمتر می کنند. از سنسورهای کنترل ترافیک برای شمردن تعداد وسایل نقلیه ای استفاده می کنند که پشت چراغ قرمز ایستاده اند و یا از چراغ رد می شوند. گاهی حتی از آنها برای ثبت سرعت اتومبیل ها استفاده می کنند. اما چراغ های راهنمایی با مدیریت وضعیت ترافیک، زمان عبور و یا عدم عبور از تقاطع ها و خیابان ها را تعیین می کنند.

به صورت خلاصه تجهیزات کنترل ترافیک در می‌توان این‌گونه تعریف کرد؛ تجهیزات کنترل ترافیک میتوانند شامل: تابلوهایی که دارای مفهوم خاص هستند،سرعت گیرها و موانع ایجاد شده در طول مسیر های پر رفت و آمد، چراغ های راهنما، راهبند اتوماتیک و دوربین های الکترونیک که در جهت کنترل سرعت و ثبت تخلفات استفاده می شوند باشند.

از تجهیزات کنترل کننده ترافیک در چه جاهایی استفاده می شود؟

وسایل کنترل ترافیک بیشتر در مکان های پر تردد و دارای احتمال تصادفات زیاد مورد استفاده قرار میگیرد.

تجهیزات کنترل ترافیک
انواع تجهیزات کنترل ترافیک

مثال هایی برای وسایل کنترل کننده ترافیک

تابلو های خطر،استوانه های ایمنی،جداکننده ها و بشکه های ایمنی،چراغ های دارای نماد های رنگی،آینه های ترافیکی و…….می توانند جزئی از تجهیزات کنترل ترافیک باشند.

محل درج هر یک از وسایل کنترل ترافیک

هرکدام از وسایل کنترل کننده ترافیک در جایگاه مخصوصی برایشان تعیین شده قرار میگیرند.برای مثال:محل قرار گیری چراغ های راهنما در تقاطع جاده ها، محل عبور عابر پیاده و…….محل قرار گیری تابلوهای خطر در راه ها و جاهایی که نزدیک عوامل خطر.محل قرارگیری دوربین ها در مکان هایی که دارای تخلف زیادتر هستند، سرعت گیر ها در مکان های عمومی و جاده های فرعی که امکان سرعت افزایش می‌باشد نسب میگردند.همچنین سایر تجهیزات کنترل ترافیک در مکان های خاص خودشان مورد استفاده قرار میگیرند.

آشنایی با وسایل کنترل ترافیک اتوماتیک

شاید بتوان گفت مهم ترین و اصلی ترین وسایل کنترل ترافیک چه در خیابان های شهرهای بزرگ و چه در جاده ها، تابلوهایی هستند که حاوی انواع علائم اخطار و هشدار برای رانندگان می باشند. معمولا این نوع تابلوها را به گونه ای طراحی و تولید می کنند که کنتراست رنگ در آنها بالا باشد و بتوان در هنگام شب با نور چراغ جلو آنها را مشاهده کرد.
مهم ترین این نوع وسایل کنترل ترافیک و تجهیزات ایمنی شامل تابلوهایی می شوند که تغییرات مربوط به محدودیت سرعت را به اطلاع رانندگان می رسانند. همچنین جهت حرکت جاده، جهت ورود یا خروج به خیابان و یا جاده، توقف یا عدم توقف نیز از دیگر علائم مهم در این تابلوها هستند که رانندگان باید با آنها آشنا باشند. برخی از علائم هشداردهنده موجب می شوند که راننده متوجه باشد که ممکن است در مسیر رانندگی خود با خطری روبرو شود و بنابراین آمادگی روبرو شدن با آن را داشته باشد.
یکی دیگر از اصلی ترین وسایل کنترل ترافیک انواع خط کشی ها هستند. علائمی مثل خطوط یا پیکان هایی که به رانندگان هشدار می دهند می توانند مسیر را چگونه ادامه دهند. این خط کشی ها می توانند از نوع علائم توقف، حرکت در میان خطوط، عدم سبقت گرفتن، و غیره باشند.
از دیگر رایج ترین موانعی که به عنوان وسایل کنترل ترافیک به کار می روند، می توان از مخروط های ایمنی نام برد. معمولا این نوع مخروط ها را در نزدیکی مناطقی می بینید که در حال ساخت و ساز ساختمانی هستند یا اینکه ممکن است خطری رانندگان را تهدید کند. اما یکی از اصلی ترین وظایف این مخروط ها تقسیم کردن لاین های ترافیک موافق و مخالف است.

تابلو کنترل ترافیک
تابلو کنترل ترافیک

 

سایر تجهیزات ضروری

یکی دیگر از انواع وسایل کنترل ترافیک، چراغ هایی هستند که با نام چراغ خطر یا چراغ هشداردهنده ترافیک شناخته می شوند. این نوع چراغ ها دارای نوعی سنسور نور هستند که موجب روشن شدن آنها پس از تاریک شدن هوا می شود. از این نوع تجهیزات کنترل ترافیک برای آن استفاده می کنند که توجه رانندگان را به سمت عملیات هایی جلب کنند که در جاده در حال انجام گرفتن هستند. به این ترتیب هم ترافیک به صورت مناسبی کنترل می شود و هم اینکه ایمنی خودرو و سرنشینان آن تامین می گردد.
از جمله دیگر وسایل کنترل ترافیک می توان به انواع موانع و جداکننده ها اشاره کرد. این تجهیزات به گونه ای طراحی می شوند که می توان از آنها هم برای کنترل و مدیریت ترافیک استفاده کرد و هم آنها را به عنوان یک علامت هشدار برای رانندگان به کار برد. در واقع استفاده از آنها موجب کمتر شدن حوادث می شود.
توجه داشته باشید که وسایلی که به عنوان مانع کنترل ترافیک به کار می روند، می توانند با مسدود کردن یک لاین مانع عبور خودروها شده و به نوعی برای ایجاد امنیت بیشتر، ترافیک جاده و خیابان مورد نظر را کنترل کنند.
سرعت گیرها هم در زمره تجهیزات ایمنی هستند که برای کنترل ترافیک از آنها استفاده می کنند. این نوع از تجهیزات موجب می شوند که سرعت خودرو کاهش پیدا کند. نکته جالب در مورد سرعت گیرها آن است که معمولا به دو گروه سرعت گیر و سرعت کاه تقسیم می شوند. تفاوت این دو گروه در این است که سرعت گیر به صورت خشن تری موجب بازدارندگی در اتومبیل و کاهش سرعت آن می شود.

سخن پایانی

به طور کلی باید توجه داشت که تجهیزات و وسایل کنترل ترافیک مهم ترین بخش مدیریت ترافیک هستند. این تجهیزات شامل طیف گسترده ای از تابلوها، خط کشی، چراغ های راهنما، سرعت گیرها، موانع و غیره می شوند. توجه داشته باشید که امروزه با توجه به افزایش میزان شهرنشینی و در نتیجه بیشتر شدن تعداد وسایل نقلیه و افزایش نیاز به حمل و نقل استفاده از چنین وسایلی کاملا ضروری و مهم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *