در این مطلب قصد داریم به اطلاعاتی جامع و کاربردی در رابطه با کارت ‏rfid بپردازیم و چگونگی کار کرد، کاربرد و انواع آن را نیز خواهیم گفت. در واقع rfid مخفف شده ی radio frequency identification به معنای شناسایی فرکانس رادیویی می باشد. این تکنولوژی به طرز وسیعی در سراسر دنیا به عنوان جدید ترین سامانه شناسایی، شناخته شده است؛ که طرفداران زیادی نیز دارد. این فناوری دارای دقت بالایی است. به همین دلیل برای زیاد شدن سرعت برای شناسایی در شرکت ها و سازمان های دولتی و خصوصی مورد استفاده قرار می گیرد و نوعی از سیستم کنترل ورود و خروج محسوب می‌شوند. این فناوری در شناسایی اشخاص از امواج دریا و شناسایی خودکار دریا استفاده می شود.

کارتrfid چیست؟

کارت rfid یکی دیگر از انواع کارت های قفل هتلی یا قفل هوشمند می باشد. این کارت هوشمند معلومات مربوطه را ذخیره می کند و به وسیله فرکانس رادیویی آن ها را ارسال می کند و سپس درب را باز می کند. این کارت به علت کارایی زیاد و دقتی بالا و همچنین داشتن حداقل خطا در تشخیص دادن هویت، در کل دنیا مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
کارت ‏rfid تنها با دو دستگاه تگ و کد خوان مورد استفاده قرار می گیرد. این کارت هوشمند برای به وجود آوردن امنیت قفل هوشمند اداره ها، منازل، شرکت ها و دیگر اماکن مختلف استفاده می شود. زیرا دارای ویژگی و مزیت های خاصی می باشد. موارد زیر چند نمونه از مزایای آن است.

انواع کارت rfid

کارتrfid دارای انواع گوناگونی می باشد. کارت ro که اجرای کار آن در فرکانس ۱۲۵ کیلو هرتز است، کارت مایفر که اجرای آن در فرکانس ۱۳.۵۶ مگا هرتز است و در آخر کارت در برد UFH، سه مورد از مهم ترین و معروف ترین کارت های آر اف آی دی می باشند. به کارت در برد UFH در اصطلاح فرکانس برد بلند و به کارت ro، کارت ۱۲۵ کیلو هرتز کارتR/O نیز می گویند. هر کدام از این کارت ها دارای ویژگی و خصوصیات منحصر به فرد به خود می باشند؛ که کارایی آن ها با توجه به خصوصیاتی که دارند، است.
برای مثال کارت rfid مایفر به تنهایی دارای چهار مدل از کارت های هوشمند است؛ که از آن در کارت های شرکت در نمایش، مجموعه عوارض الکترونیکی پارکینگ ها حمل و نقل عمومی و کارت ‌های وفاداری مورد استفاده قرار می گیرد. کارت مایفر دارای حافظه ذخیره سازی اطلاعات می باشد؛ در صورتی که کارت ro شامل این ظرفیت ذخیره سازی نمی باشد.

کاربردهای کارت rfid

کارت rfid در زمینه های متنوع کارت شناسایی مانند کارت مترو و اتوبوس، سیستم های اداری و کاری، قفل های هوشمند کارتی، سیستم ردیابی و کارت سلف دانشجویان مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به بررسی بیشتر کاربرد آن ها خواهیم پرداخت.

یکی از کاربرد های کارت rfid ثبت کردن ورود و خروج به منظور حضور و غیاب افراد در بیمارستان ها، سازمان ها، دانشگاه ها، مدارس، ادارات، شرکت ها، موسسه ها و … می باشد.

از دیگر کاربرد های کارت rfid استفاده از تکنولوژی آن در کارت ملی هوشمند، برخی از کارت های اعتباری، کارت کتابخانه و کارت دانشجویی می باشد.

از کارت rfid برای مترو و اتوبوس استفاده می کنند به این صورت که از تکنولوژی rfid در الکترونیکی استفاده می شود تا از دردسر پرداخت های نقدی جلوگیری شود.

برخی از سیستم های آر اف آی دی قابلیت شناسایی کردن از راه دور را نیز دارند. به همین منظور برای ردیابی ماشین ها از آن استقبال زیادی شده است. همچنین از آن در راستای ردیابی حیوانات خانگی نیز استفاده می کنند.

یکی دیگر از کاربرد های کارت rfid برای مدیریت فروش و جلوگیری از سرقت می باشد. اگر دقت کرده باشید بر روی کالا ها در فروشگاه ها تگ هایی درج شده است. بیشتراین تگ ها همان تکنولوژی rfid می باشند؛ که با نزدیک کردن آن ها به درب فروشگاه، صدای آژیر را می شنوید. به همین دلیل فروشگاه هایی که دارای این تگ ها هستتد، خرید و فروش آسان تر و راحت تر نیز دارند.
از اصلی ترین کاربرد های کارت rfid می توان به نظارت بر اموال، دارایی و حقوق، مدیریت تردد پارکینگ، کنترل و نظارت وارد شدن به منطقه های ممنوعه و جلوگیری از تقلب در صنعت داروسازی نیز اشاره کرد.

کاربرد کارت rfid
کارت rfid

کارت rfid چگونه کار می کند؟

اکنون می خواهیم بگوییم که کارکرد کارت rfid به چه صورت می باشد. Rfid به دسته ای از فناوری ها با نام ضبط داده و شناسایی خودکار (AIDC) تعلق دارد. این روش ها به طور خودکار شناسایی اشیا را انجام می دهند. به این صورت که داده های مرتبط با آن ها را گردآوری می‌ کنند و سپس آن داده ها را بدون حتی کوچک ترین دخالتی از سمت انسان و به طور کاملا مستقیم به سیستم ‌های رایانه ‌ای وارد می کنند.
به طور کلی سیستم های rfid از سه جز یک کارت rfid یا همان تگ هوشمند، یک آنتن و یک خواننده rfid تشکیل شده اند. این کارت ها یک مدار مجتمع و یک آنتن دارند که از طریق آن ها داده ها را به خواننده منتقل می کنند. خوانند نیز امواج رادیویی را تبدیل به صورت قابل استفاده تری از داده می کند سپس اطلاعات گردآوری شده از تگ ها یا کارت به وسیله یک رابط به سیستم رایانه میزبان انتقال می یابد تا در آینده بتوان داده های ذخیره شده را تجزیه و تحلیل کرد.

کارت rfid و تگ مجاورتی

یکی از اعضای مهم کارت rfid، تگ مجاورتی می باشد. به این تگ ها لیبل یا بر چسب نیز گفته می شود که بسیار مهم و شناخته شده می باشند. تگ مجاورتی اکثرا به حالت تگ مجاورتی جا کلیدی، مچ بند و یا کارت ساخته می شوند. داخل هر یک از آن ها تراشه ای کوچک قرار دارد. این قطعه ها تنوع بسیار زیادی در رنگ، شکل و ابعاد دارند. آن ها را به صورت حافظه دار یا بدون حافظه می سازند.

تگ مجاورتی و کارت rfid
تگ مجاورتی و کارت rfid

نتیجه گیری

در این مطلب آموختیم که کارت rfid یکی از کارت های هوشمند می باشد. این کارت امروزه در کل دنیا مورد استقبال مردم واقع شده است. زیرا دقت و کاربرد بالایی دارد و در هنگام تشخیص هویت حداقل خطا را دارد. این کارت دارای انواع گوناگونی است. کارت آر اف آی دی کاربرد های بسیار زیادی دارد. همچنین در این مقاله ایمن پاد سپهر به اطلاعاتی در مورد چگونگی کارکرد این کارت هوشمند پرداختیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *