با پیشرفت تکنولوژی شاهد محصولات جدیدی در بازار هستیم که یکی از انواع این محصولات کاربردی میتوان به درب های برقی اشاره کرد. برقراری امنیت در جوامع امروزی حرف اول را میزند و حفظ جان و مال افراد امری بسیار حائز اهمیت است. درب برقی نوعی از انواع درب بوده که به صورت اتوماتیک و بدون دخالت دست باز و بسته میشود. این درب ها متشکل از سنسورهایی هستند که نسبت به حرکت حساس هستند و به محض مشاهده افراد باز و بسته میشوند. اینگونه درب ها اجزای مختلفی دارند. اجزای درب برقی عبارت اند از: گیربکس، برد الکترونیکی، موتور الکترونیکی، شستی کنترل دستی ، تجهیزات ایمنی، لوازم جانبی درب اتوماتیک و ریموت کنترل.
گیربکس درب اتوماتیک
یکی از اجزای درب برقی گیربکس است که دارای مجموعه ای از چرخ دنده ها می باشد. این مجموعه در درون جک دو وظیفه مهم نظیر افزایش قدرت الکتروموتور و کاهش سرعت الکتروموتور را ایفا می کنند.
نیرویی که از موتور الکتریکی خارج می شود موجب چرخش میله شفت می گردد. این چرخش سرعت زیاد و قدرت کمی دارد. از سوی دیگر درب های پارکینگ به علت داشتن جنس پروفیلی، دارای وزن های سنگین و مختلفی هستند که از حدود ۱۰۰ کیلوگرم تا ۱۵۰۰ کیلوگرم می باشد. در هنگام باز و بسته شدن درب معمولا این کار باید به آهستگی انجام شود. انجام این کار در حدود ۲۰ الی ۲۵ ثانیه به طول می انجامد. در آخر با کمک یک گیربکس در سر راه شفت خارج شده از الکتروموتور این کنترل ها انجام می شود و قدرت افزایش و سرعت کاهش پیدا می کند.
نیروی خارج شده از گیربکس درب اتوماتیک به یک ماردون انتقال داده می شود. این ماردون به صورت کج رزوه شده است و یک مهره روی آن قرار دارد که این مهره روی درب نصب شده است. با حرکت ماردون، مهره نیز حرکت می کند و به این شکل درب باز و بسته می شود.
برد الکترونیکی درب اتوماتیک
برد الکترونیکی از دیگر اجزای درب برقی است که برای تنظیم و کنترل زمان حرکت یا باز و بسته شدن درب استفاده می شود. محل قرارگیری برد الکترونیکی در دربهای اتوماتیک مختلف، متفاوت می باشد. برد الکترونیکی دربهای اتوماتیک پیشرفته دارای مشخصات و امکاناتی هستند از جمله: نمایشگر دیجیتالی، امکان نصب فلاشر به همراه منوی تست ورودیها، قابلیت نصب قفل برقی و چشم الکترونیک، امکان تنظیم کردن ۳ سرعت متفاوت برای هر کدام از لنگههای درب های اتوماتیک پارکینگ بهصورت مجزا، امکان تنظیم کردن حالت قفل شدن دستگاه برای تعدادی کارکردهای خاص، قابلیت بستن فرمانهای خارجی به جهت جلوگیری از نصب رسیور خارجی.
موتور الکترونیکی درب برقی
از دیگر اجزای درب برقی میتوان به موتور الکترونیکی اشاره کرد. این وسیله باعث باز و بسته شدن درب به صورت خودکار می شود و همه اینها با فشردن یک دکمه ریموت اتفاق می افتد. موتور درب برقی علاوه بر آسایش، امنیت منزل شما را نیز فراهم می کند. موتور الکترونیکی مدل های متفاوتی دارد اما در کل میتوان آنها را به دو دسته ی موتور های AC و DC تقسیم کرد. این موتور ها در ماهیت خود تفاوت دارند. موتور الکترونیکی مستقیم DC با ولتاژ (۲۴-۱۲ ولت) فعال و موتور الکترونیکی متناوب AC با ولتاژ ( ۲۴۰-۲۲۰ ولت) فعال می شود.
جک درب برقی
جک برقی یکی از مهمترین اجزای درب برقی از جمله درب پارکینگ می باشد. اگر بخواهیم به زبان ساده جک برقی را تعریف کنیم باید بگوییم، جک برقی با به کارگیری انرژی الکتریکی برای باز و بسته کردن درب به کار می رود. انسان با جایگزین کردن درب اتوماتیک، کار خود را راحتتر کرده است. در نتیجه هر بار نیازی به بازکردن درب بصورت دستی نیست و شما میتوانید با استفاده از جک برقی، شاهد باز شدن درب ها بصورت اتوماتیک باشید.
شستی کنترل
از دیگر اجزای درب برقی میتوان شستی کنترل را نام برد. شستی های کنترل در درب اتوماتیک به این علت تعبیه می شوند که در صورت عدم دسترسی به ریموت و یا هر زمانی که باتری آن تمام شده باشد و امکان کار کردن آن وجود نداشته باشد بتوان با استفاده از این شستی ها درب را باز و بسته کرد. شستی بسته (STOP) در داخل نصب شده و شستی باز (START) به صورت سوئیچی نصب می شود و با استفاده از یک کلید معمولی امکان باز کردن آن فراهم می شود.
تجهیزات ایمنی درب برقی
تجهیزات ایمنی درب اتوماتیک از حائز اهمیت ترین اجزای درب برقی هستند. اینها تجهیزاتی هستند که حرکت درب را اعلام می کنند و جهت جلوگیری از برخورد درب با افراد و وسایل دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال در سنسور مادون قرمز یا چشمی ۲ عدد سنسور (فرستنده و گیرنده) در داخل و خارج درب قرار گرفته اند که یکی نور مادون قرمز را ارسال و دیگری آن را دریافت می کند. زمانی که مانعی بین این نور قرار گیرد، درب اتوماتیک فرمان توقفی طبق تنظیمات قبلی صادر می کند.
ریموت کنترل درب برقی
ریموت کنترل یک فرستنده رادیویی کوچک دستی و از دیگر اجزای درب برقی می باشد. از این وسیله برای کنترل از راه دور سیستم درب بازکن اتوماتیک استفاده می شود. بر روی ریموت شستی های فشاری قرار دارند که برای باز و بسته کردن یا توقف درب اتوماتیک از آن ها استفاده می شود.
به دلایل امنیتی و حفاظتی هر سیستم تنها توانایی شناسایی ریموت کنترل های خاص را دارد و تنها با این ریموت ها میتواند درب را باز و بسته کند. در سیستم های درب اتوماتیک، امکان حذف و اضافه کردن ریموت کنترل وجود دارد به این صورت که میتوان ریموت های شناخته شده را حذف کرد و یا ریموت های جدید به دستگاه معرفی کرد.
سیستم برق اضطراری
گاها هنگام قطع شدن جریان برق شهری درب اتوماتیک به صورت نیمه باز باقی می ماند در این حالت سیستم برق اضطراری بسیار کاربردی است. به این صورت که سیستم برق اضطراری این حالت را تشخیص داده، وارد عمل شده و درب را به طور کامل می بندد. یکی از این سیستم ها، سیستم برق اضطراری ups است. سیستم های ups به شکلی طراحی شده اند که بعد از قطع شدن برق به طور اتومات شروع به کار کردن می کنند. اینها با تامین نیروی لازم جهت کارکرد موتور باعث چرخش سایر قطعات و در نتیجه باز و بسته شدن درب برقی می شوند.
لوازم جانبی درب برقی
هر درب اتوماتیک، از قطعات جانبی زیادی تشکیل شده است که اگر هر کدام از آن ها آسیب ببیند، عملکرد درب را مختل خواهد کرد. از پر استفاده ترین لوازم جانبی و قطعات درب اتوماتیک میتوان به چشمی ایمنی، مدار فرمان درب اتوماتیک، لامپ فلاشر، انواع گیرنده ریموتی و خود ریموت کنترل اشاره کرد.
سخن پایانی
درب برقی امروزه نقش مهمی را در ساختمان های مختلف ایفا می کند. این درب ها علاوه بر نمای ظاهری که دارند میتوانند به سهولت و راحتی شما کمک کنند. اینگونه درب ها فضای کمتری را اشغال میکنند، در نتیجه نصب آنها در مکانهایی که با کمبود فضا مواجه هستند کاربردی خواهد بود. امروزه که ابتلا به بیماریهای گوناگون رو به افزایش است استفاده از درب اتوماتیک که نیازی به تماس دست ندارد راهحلی مناسب جهت کاهش تعداد مبتلایان است. اگر از حامیان حفاظت از محیط زیست هستید یا به فکر کاهش هزینههای کسب وکار خود می باشید، استفاده از درب اتوماتیک روشی عالی برای رسیدن به این موارد است.